Rusya’da Zafer Günü coşkusu… Kimler var kimler yok… Putin’den nükleer gözdağı

Posted by

Zafer Günü vesilesiyle düzenlenen en görkemli geçit töreni Kızıl Meydan’da gerçekleştirilirken, tören, 150. sınıf Motorlu Tüfek Bölümü’nün Zafer Sancağı ve Rusya’nın ulusal bayrağıyla birlikte başladı. Geçit törenine başkanlık eden Kara Kuvvetleri Komutanı Oleg Salyukov’u karşılayan Savunma Bakanı Sergey Şoygu, Rus üretimi “Aurus” marka limuzinin üstü açık modelinde ayakta durarak geçit törenine katılan tüm askerlerini selamladı. Şoygu, daha sonra askeri geçit töreninin hazır olduğunu Rusya’nın Başkomutanı Vladimir Putin’e duyurarak törenin başladığını ilan etti.

KİMLER KATILDI
Belarus Devlet Başkanı Aleksandr Lukaşenko, Kazakistan Cumhurbaşkanı Kasım Cömert Tokayev, Kırgızistan Cumhurbaşkanı Sadır Caparov, Tacikistan Cumhurbaşkanı İmamali Rahman, Türkmenistan Devlet Başkanı Serdar Berdimuhamedov, Özbekistan Cumhurbaşkanı Şevket Mirziyoyev, Küba Devlet Başkanı Miguel Diaz Canel, Laos Devlet Başkanı Thongloun Sisoulith ve Gine Bissau Cumhurbaşkanı Umaro Sissoco Embalo’nun da hazır bulunduğu törende Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, geleneksel hale geldiği üzere bir konuşma yaptı.

Türkiye’den Zafer Günü törenlerine tek üst düzey katılım Tansu Çiller tarafından gerçekleştirilmişti. Rusya için büyün önem taşıyan 9 Mayıs kutlamalarına yakın geçmişte Türkiye’den üst düzey yetkili olarak sadece 1995 yılında Başbakan Tansu Çiller katılmıştı.

PUTİN: STRATEJİK KUVVETLERİMİZ HAZIR
Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, Zafer Günü münasebetiyle yaptığı konuşmada, Rusya’nın küresel çatışmayı önlemek için her şeyi yapacağını, ancak kimsenin onu tehdit etmesine izin vermeyeceğini söyledi. Rusya’nın nükleer kuvvetlerinin her zaman savaşa hazır olduğunu söyleyen Putin, Kızıl Meydan’da çok sayıda Rus askerine hitap etti.

Putin açıklamasında İkinci Dünya Savaşı hakkında gerçeklerin çarpıtıldığını öne sürerek, “Stratejik güçlerimiz her zaman savaş ihtimaline hazır” ifadelerini kullandı. Rusya’nın zor bir dönemden geçtiğini söyleyen Putin, “Vatanın geleceği bize bağlı” diye konuştu. Putin konuşmasında ayrıca, Rusya’nın küresel çatışmadan kaçınmak için elinden geleni yapacağını ifade etti.

Bir dakikalık saygı duruşunun ardından Putin konuşmasını şu sözlerle bitirdi: “Rusya için! Zafer için! Yaşasın!” Meydandaki binlere Rus askeri bu sözleri üç kez yüksek sesle tekrarlayarak ve alkışlayarak karşılık verdi.


2. DÜNYA SAVAŞI TANKLARI GEÇİT TÖRENİNDE
Konuşma sonrasında başlayan askeri geçit töreni, Askeri Şeref Kıtası davul ve üflemeli çalgılarla açılırken, Kızıl Meydan’da Rus kolluk kuvvetlerinden 37 farklı birim katıldı. Rusya Ulusal Muhafızları ve Federal Güvenlik Servisi Askeri Birlikleri ‘de hazır bulundu. Piyade geçit töreninden sonra zırhlı araç ve teçhizat sergilendi.

Başkent Moskova’daki hava şartlarının kötü olmasına rağmen düzenlenen askeri geçitte, 9 binden fazla askerle 75 birim askeri teçhizatla birlikte askeri helikopter ve uçak yer aldı.


ZAFER GÜNÜ NEDİR
Almanya, 8 Mayıs 1945’te kayıtsız şartsız imzaladığı teslimiyet belgesiyle 2. Dünya Savaşı’nı resmen kaybetti. Savaşın bittiği gün savaşa katılan diğer Avrupa ülkeleri gibi Sovyetler Birliği tarafından da “Zafer Günü” ilan edildi. Mutlak teslimiyet anlaşması Berlin yakınlarında imzalandı. Almanlar, yerel saatle 23.01’de tüm operasyonlarını durdurdu. Rusya’da ise saat gece yarısını geçmişti. Bu nedenle “Zafer Günü” birçok Avrupa ülkesi ve ABD’de 8 Mayıs’ta; Rusya, Sırbistan ve Belarus’ta ise 9 Mayıs’ta kutlanıyor.
2. Dünya Savaşı’nın en ağır çarpışmaları o dönem Sovyetler Birliği olan topraklarda geçmiş, en büyük kayıplar burada verilmişti. Almanların Stalingrad’da uğradığı yenilgi ve çeyrek milyon askerin kaybı, Alman halkının ülkelerinin savaşı kazanacağına dair inancını yerle bir etmişti. 1943 yılının sonu itibarıyla Sovyet birlikleri, Alman birliklerini Ukrayna’nın büyük bir bölümünden, Rusya’dan ve Doğu Belarus’tan neredeyse tamamen çıkarttı. Müttefiklerin Haziran 1944’te Fransa’daki Normandiya’ya başarılı bir çıkarma yapmasından kısa süre sonra Sovyet birlikleri, Alman sınırını geçerek Doğu Prusya’ya girdi.
Ocak 1945’te Berlin’e 160 km mesafede bulunan Oder Nehri’ne dayanan Sovyet ordusu, 13 Nisan 1945’de Viyana’yı ele geçirip 8 gün sonra da Berlin’i kuşattı. Sokaklarda 1 haftadan uzun süren şiddetli çatışmaların ardından 2 Mayıs 1945 tarihinde Berlin, Sovyet güçlerine teslim oldu. Sovyet ordusu, 9 Mayıs’ta da Alman işgali altındaki son büyük kent olan Prag’a girdi.

Leave a Reply

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir